Pasientskader
Hva er pasientskadeerstatning?
Dersom du har blitt påført et økonomisk tap på grunn av feilbehandling eller svikt ved ytelsen av helsehjelp, har du krav på pasientskadeerstatning. Dette gjelder selv om det ikke kan påvises at enkeltpersoner har gjort feil eller utvist uaktsomhet. Du kan også ha krav på pasientskadeerstatning dersom du er påført en skade eller sykdom på grunn av teknisk svikt ved utstyr eller apparat, vaksinasjon, smitte eller infeksjon.
Det er ikke et krav at skaden må være varig – også forbigående skader omfattes. I tillegg omfattes psykiske så vel som fysiske skader.
I unntakstilfeller kan det også ytes erstatning når det har skjedd en pasientskade som er særlig stor eller særlig uventet, og som ikke kan anses som utslag av en risiko som pasienten må akseptere. Ved vurderingen skal det legges vekt på om det er gitt tilstrekkelig informasjon om risikoen på forhånd.
Det er Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) som utbetaler pasientskadeerstatning dersom vilkårene for dette er oppfylt.
Kravet til årsakssammenheng
For å ha krav på pasientskadeerstatning, må det være tilstrekkelig årsakssammenheng mellom behandlingssvikten og skaden/det økonomiske tapet. Det betyr at skaden må ha oppstått på grunn av behandlingssvikt. For at det skal foreligge årsakssammenheng, må den skadevoldende handlingen/unnlatelsen (behandlingssvikten) være en nødvendig betingelse for at pasienten ble påført skade. Dette vurderes som oftest av medisinsk sakkyndige.
I pasientskadesaker oppstår ofte diskusjoner rundt spørsmålet om årsakssammenheng. Dette skyldes bl.a. at pasienten ofte har en grunnlidelse som gjør vedkommende mer sårbar for nye skader. Dersom denne sårbarheten blir utløst som følge av behandlingssvikten, er NPE i utgangspunktet erstatningsansvarlig.
NPE har også risikoen for det som gjerne betegnes som økonomisk sårbarhet, f.eks. der pasienten har et yrke som stiller spesielle helsekrav. Dette gjelder bl.a. dykkere og flygere, hvor en mindre skade kan medføre betydelige økonomiske tap.
Advokatene i Tofte Hald har både erfaring og kompetanse på dette området, og kan hjelpe deg med å vurdere aktuelle årsaksspørsmål.
Foreldelsesfrist og fremgangsmåte ved søknad om pasientskadeerstatning
I saker som gjelder pasientskade, starter foreldelsesfristen å løpe fra den dag du har fått kunnskap om skaden og den ansvarlige. Dersom det ikke er søkt om pasientskadeerstatning innen 3 år fra denne datoen, vil kravet være foreldet. Det vil si at du mister kravet om pasientskadeerstatning. Foreldelsesfristen avbrytes ved at du sender søknad om pasientskadeerstatning til NPE, og vi anbefaler at dette gjøres så fort som mulig.
Du finner skademeldingsskjema og relevant informasjon om søknadsprosessen på NPE sine hjemmesider.
Aktuelle erstatningsposter
Erstatningsoppgjøret består vanligvis av flere typer erstatning, såkalte erstatningsposter.
Disse erstatningspostene skal kompensere for ditt økonomiske tap og tap av livsutfoldelse.
Menerstatning
Tap av livsutfoldelse kompenseres gjennom menerstatning. For at du skal ha krav på menerstatning må du ha fått en varig medisinsk invaliditet (VMI) på minst 15 %. Graden av VMI fastsettes av en spesialist, med utgangspunkt i invaliditetstabellen. Størrelsen på menerstatningen bestemmes ut fra tre faktorer – VMI, alder og folketrygdens grunnbeløp.
Erstatning for påført og fremtidig inntektstap
Dersom du som følge av pasientskaden får redusert inntekt, skal det utmåles erstatning for påført og fremtidig inntektstap. I erstatningsutmålingen skal det foretas en sammenligning mellom ditt forventede inntektsnivå uten skaden og inntektsnivå med skaden. Du har krav på full erstatning for ditt økonomiske tap, og skal ved utmålingen stilles som om pasientskaden ikke hadde skjedd.
Erstatning for påført og fremtidig hjemmearbeidstap
Hvis du som følge av pasientskaden ikke lenger kan utføre vanlige oppgaver i hjemmet, som husarbeid, vedlikehold av bolig, hagearbeid mv., dekker forsikringen utgifter til å få utført dette.
Erstatning for påførte og fremtidige merutgifter
Du har også krav på å få erstattet «nødvendige og rimelige» utgifter som følge av pasientskaden. Dette kan være utgifter til medisinsk behandling hos lege, fysioterapeut, psykolog mv. Etter omstendighetene dekkes også sosialmedisinske utgifter pleie og omsorg, boligtilpasning og transport. Det er viktig å ta vare på alle kvitteringer.
Renter, skatt og skatteulempe
Du har krav på renter under erstatningspostene for påført tap, herunder påført inntektstap, merutgifter og hjemmearbeidstap.
Du må betale inntektsskatt av erstatning for påført inntektstap. Også utbetaling av renter er skattepliktig. Det er derfor viktig at du setter av penger til å betale denne skatten når du mottar oppgjør fra NPE.
Erstatningspostene for fremtidstap og menerstatning utbetales som et engangsbeløp. Denne posten er skattefri, men dersom pengene investeres vil du mest sannsynlig måtte betale formuesskatt av avkastningen. Denne formuesskatten kan du kreve erstattet under posten for skatteulempe. Størrelsen på skatteulempen er standardisert, og hovedregelen er at man har krav på ca. 20 % av erstatningen for inntektstapet. Dersom du får utbetalt kr 3 millioner i erstatning for fremtidig inntektstap, har du altså krav på kr 600.000 i erstatning for skatteulempe.
Utgifter til advokat
Dersom du er påført en pasientskade, har du krav på å få dekket nødvendige og rimelige utgifter til advokat av NPE.
Dersom det har oppstått tvist, for eksempel der NPE har avslått ansvar, har de fleste rettshjelpsforsikring via sin innboforsikring. Vi kan hjelpe deg med å undersøke om du har rettshjelpsforsikring som får anvendelse på den aktuelle tvisten.
Hva kan vi hjelpe deg med?
Advokatene i Tofte Hald har lang erfaring med å bistå klienter i pasientskadesaker. Vi hjelper våre klienter på alle stadier av saken.
Vi kan bl.a. hjelpe deg med å søke om pasientskadeerstatning, inngi klage over et eventuelt avslag fra NPE, innhente relevante sakkyndige uttalelser og foreta beregninger av erstatningsbeløpet. I tillegg kan vi bistå deg i en eventuell rettslig prosess.
Spørsmål vi ofte får
Hva koster det å få advokatbistand?
Har du en personskade (yrkesskade eller trafikkskade), dekkes dine utgifter til advokat på lik linje med alle andre utgifter du har på grunn av ulykken. Også i pasientskadesaker kan du få dekket utgifter til advokat. Ta kontakt med oss, så vil vi hjelpe deg med å avklare om du kan få dekket dine utgifter til advokat i erstatningssaken.
Har jeg krav på erstatning?
Å gi et konkret svar på dette er vanskelig uten å vite mer om din situasjon. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.
Hvor mye kan jeg kreve?
Hva du kan kreve er bl.a. regulert i skadeerstatningsloven. I skadeerstatningsloven § 3-1 står det at erstatningen skal «dekke lidt skade, tap i fremtidig erverv og utgifter som personskaden antas å påføre skadelidte i fremtiden.» Dette innebærer at du som skadelidt har krav på full erstatning for det økonomiske tapet som skyldes personskaden.